Fiscale attesten kinderopvang – Update 27/02/2023

De regelgeving voor de attesten van kinderopvang (fiches 281.86) voor opvang betaald in 2022 heeft grote wijzigingen ondergaan. De laatste maanden hebben jullie regelmatig nieuwigheden in Count-e zien verschijnen ter voorbereiding hierop.

De grootste wijzigingen zijn de volgende:

  • Nieuwe lay-out
  • Aangifte via Belcotax

Dit laatste punt zorgt ervoor dat jullie de rijksregisternummer(s) van de ouders nodig hebben alsook info over wie er lastendrager is. We hebben alles gebundeld in een nieuwe handleiding die jullie hier kunnen bekijken. 

Aanvullingen – 30/01/2023

  • Voor kinderopvang die plaatsvond in 2022, aanvaardt de overheid nu ook de attesten en de gegevens zonder de rijksregisternummers van de ouders en leerling. Om identificatieproblemen te vermijden, blijven de andere gegevens wel verplicht, met name de geboortedatum van het kind. https://financien.belgium.be/nl/E-services/Belcotaxonweb
  • Onze programmeurs werken aan de laatste aanpassingen voor de afdruk van de attesten en de ingave via Belcotax-on-web. Dit zal binnenkort met een nieuwe update beschikbaar zijn. Ook de berekening van de opvangdagen indien met leveringen werd gewerkt zal dan actief zijn. Op dit moment kan je nog geen attesten aanmaken volgens de nieuwe regelgeving.
  • Er is een fout ontdekt bij de synchronisatie van de rijksregisternummers van de ouders via Informat. Er wordt slechts één van beiden overgenomen. Dit zal opgelost worden bij de volgende update.

Aanvullingen – 02/02/2023

  • De update staat gepland voor het begin van volgende week, de week van 6 februari 2023. Van zodra je deze update hebt uitgevoerd, zal je de attesten kunnen afdrukken volgens de laatste normen en het XML-bestand voor de Balcotax-on-web ingave kunnen generen.

Aanvullingen – 08/02/2023

  • Met de nieuwe update 4.35 van Count-e kunnen er nu xml-bestanden worden aangemaakt en ingediend worden via Belcotax.

Aanvullingen – 17/02/2023

  • Het indienen van de fiches 281.86 voor kinderopvang via Belcotax is dit jaar dan toch niet verplicht.

Aanvullingen – 27/02/2023

Nuttige links:

https://www.vlaanderen.be/cjm/nl/jeugd/andere-diensten/belastingvermindering-voor-kinderopvang
https://financien.belgium.be/nl/particulieren/gezin/kinderopvang
https://financien.belgium.be/nl/E-services/Belcotaxonweb/technische-documentatie
https://financien.belgium.be/nl/E-services/Belcotaxonweb

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp