Menu Content/Inhalt
Soorten online boekhouden


Soorten online boekhoudingenOnline boekhoudprogramma's zijn er in 3 soorten:

 

Bestaande, aangepaste programma's
Bestaande boekhoudingenDe meeste bestaande boekhoudingprogramma's zijn ontworpen om te werken op een alleenstaande pc, of in een lokaal netwerk. De verwerkingssnelheden binnen een pc, of tussen pc's in een lokaal netwerk, overtreffen vele malen die van het internet.
Technisch is het niet zo moeilijk om de bestaande programma's ook over internetverbindingen te laten functioneren. Maar daarmee wordt het probleem van de relatieve 'traagheid' van het internet niet opgelost.
Dat betekent dat waar in een lokaal netwerk snel en efficient boekhouden mogelijk is, dat over een internetverbinding plots traag en haperend verloopt. Er bestaan een aantal technische hulpmiddelen om de scherpste kantjes van dit effect weg te werken, maar ze bieden slechts een gedeeltelijke oplossing, vergen meestal interventies vanwege de leverancier, en brengen veelal ook bijkomende kosten met zich mee.

Webtoepassingen
WebboekhoudingenDit zijn specifiek voor het internet ontwikkelde boekhouding toepassingen. Ze functioneren dan ook alleen maar vanuit een webbrowser. Deze toepassingen installeren geen programma onderdelen op de pc's vanwaar u de boekhouding gebruikt. U typt gewoon de link in uw internet browser, logt in, en kunt aan de slag in uw boekhouding. Op die manier kunt u op om het even welke pc, waar ook ter wereld, met uw boekhouding werken.
Het principe is dat alle gegevens en alle programma intelligentie zich op een serversysteem ergens op het internet bevindt. Alles wat op het pc scherm te zien is dient telkens volledig verstuurd te worden vanaf en naar het serversysteem. Deze programma's zijn relatief eenvoudig en snel te ontwikkelen. Daarom wenden heel wat leveranciers zich tot deze technologie om tijdig te kunnen inspelen op de trend naar online werken via internet.
Webboekhoudingen zijn handig als u alleen maar uw boekhouding wil consulteren, of weinig boekingen doet. Snel en routinematig boeken, of uw manier van werken naar uw eigen specifieke behoeften instellen, dat is er met deze webtoepassingen niet bij.

Client / server toepassingen
Count-e client / server boekhoudingDeze technologie combineert het beste van beide werelden. Ze laat toe snel en routinematig te werken, met alle handigheden die daarvoor ook in de klassieke offline boekhoudtoepassingen beschikbaar zijn. Tegelijkertijd wordt de relatief 'trage' internetsnelheid geneutraliseerd door aangepaste programmatieconcepten.
Zo worden bvb. enkel gewijzigde gegevens doorgestuurd en worden scherm- en afdruklayouts bijgehouden op de pc zelf. In tegenstelling tot webboekhoudingen wordt een gedeelte van het boekhoudprogramma ook op de pc uitgevoerd. Daardoor is personalisering mogelijk voor individuele gebruikers en maken veel vluggere antwoordtijden snel en routinematig boekhouden mogelijk.
Count-e als boekhoudprogramma werd met client / server technologie ontwikkeld. Het programma is in staat om zowel binnen lokale netwerkomgevingen als over het internet te functioneren, en dit met alle mogelijkheden die u vanzelfsprekend bent gaan vinden vanuit de klassieke boekhoudprogramma's.